Het plukken van aardbeien is een heerlijke zomeractiviteit die je zintuigen tot leven brengt! Wanneer je tussen de rijen planten loopt, word je verwelkomd door de zoete geur van rijpe aardbeien. Het is een geweldige manier om tijd buiten door te brengen, alleen of met dierbaren. Kinderen vinden het vaak fantastisch om op ‘schattenjacht’ te gaan naar de mooiste, roodste exemplaren, terwijl volwassenen kunnen genieten van de rustgevende werking van het selecteren en plukken.

Eenmaal thuis kun je je vers geplukte aardbeien op talloze manieren gebruiken. Natuurlijk zijn ze perfect om vers te eten, maar je kunt ook experimenteren met:

  • Zelfgemaakte aardbeienjam
  • Aardbeien-smoothies
  • Verwerking in salades
  • Desserts zoals pavlova of cheesecake
  • Invriezen voor later gebruik

Romige aardbeientaart

  • 500g verse aardbeien
  • 200g koekjesbodem
  • 250g mascarpone
  • 200ml slagroom
  • 75g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker

Meng de mascarpone met suiker en vanillesuiker. Klop de slagroom stijf en spatel door het mascarponemengsel. Verdeel over de koekjesbodem en garneer met aardbeien. Koel minimaal 2 uur.

Verfrissende aardbeien-basilicumsalade

  • 400g aardbeien, in kwarten
  • Handvol verse basilicumblaadjes
  • 2 el balsamicoazijn
  • 1 el honing
  • Snufje zwarte peper

Meng alle ingrediënten voorzichtig en laat 15 minuten staan zodat de smaken kunnen mengen.

Aardbeien-mojito

  • 6 verse aardbeien
  • 8 muntblaadjes
  • 2 tl rietsuiker
  • 30ml witte rum
  • Limoensap
  • Bruiswater
  • IJsblokjes

Plet de aardbeien met munt en suiker. Voeg rum, limoensap en ijs toe. Vul aan met bruiswater en roer voorzichtig.

Het zelf plukken van aardbeien is niet alleen een leuke activiteit, maar ook een mooie manier om verbinding te maken met waar ons voedsel vandaan komt. Geniet van deze zoete ervaring!