Wandelen door de velden op zoek naar aardperen is een heerlijke manier om een middag door te brengen. Met je vingers in de aarde, op zoek naar deze knolletjes, voel je een directe verbinding met de natuur. Het is extra leuk om kinderen mee te nemen - ze vinden het geweldig om deze ‘schatten’ uit de grond te halen, alsof ze op een ontdekkingstocht zijn!

Eenmaal thuis kun je met aardperen alle kanten op. Ze hebben een licht nootachtige smaak die doet denken aan artisjok. Je kunt ze rauw eten in salades, maar ook roosteren, bakken of pureren.

Recept 1: Geroosterde aardperen met rozemarijn

  • Schil de aardperen en snijd in stukken
  • Meng met olijfolie, zout, peper en verse rozemarijn
  • Rooster 25-30 minuten in de oven op 200°C
  • Serveer met een beetje citroensap en peterselie

Recept 2: Romige aardpeersoep

  • Fruit ui en knoflook in boter
  • Voeg in blokjes gesneden aardperen toe en bak kort mee
  • Giet er bouillon bij en kook tot de aardperen zacht zijn
  • Pureer met een staafmixer en voeg een scheutje room toe
  • Garneer met bieslook en wat geroosterde pompoenpitten

Voor een verrassende borrel kun je ook een aardpeer-cocktail maken:

  • Maak een siroop van aardperen door ze te koken met suiker en water
  • Zeef de siroop en laat afkoelen
  • Meng 30ml aardpeersiroop met 50ml gin, 15ml citroensap en wat tonic
  • Garneer met een takje tijm en een dun plakje aardpeer

Het samen plukken en later bereiden van deze veelzijdige knol zorgt voor fijne herinneringen en smakelijke maaltijden!