Wandel door de velden en geniet van het plezier van het plukken van je eigen groot akkerscherm! Deze prachtige plant met zijn delicate witte bloemetjes biedt een heerlijke ervaring voor jong en oud. Neem je vrienden of familie mee voor een gezellige middag in de buitenlucht, terwijl jullie samen de mooiste exemplaren uitzoeken.
Eenmaal thuis kun je groot akkerscherm op verschillende manieren gebruiken. De jonge bladeren geven een verrassende anijssmaak aan salades, terwijl de stengels perfect zijn voor in soepen. De zaden hebben een kruidige smaak die geweldig is in brood of als garnering.
Romige groot akkerscherm soep:
- 2 handen vol groot akkerscherm (stengels en bladeren)
- 1 ui, fijngesneden
- 2 aardappelen, in blokjes
- 1 liter groentebouillon
- 100ml room
- Olijfolie, zout en peper
Fruit de ui in olijfolie, voeg aardappel en groot akkerscherm toe. Giet de bouillon erbij en laat 20 minuten sudderen. Pureer, roer de room erdoor en breng op smaak.
Groot akkerscherm pesto:
- 100g groot akkerscherm bladeren
- 50g pijnboompitten
- 50g Parmezaanse kaas
- 2 teentjes knoflook
- 100ml olijfolie
- Snufje zout
Alles in een keukenmachine fijnmalen tot een smeuïge pasta.
Verfrissende groot akkerscherm thee: Giet kokend water over een handvol verse bladeren en laat 5 minuten trekken. Voeg eventueel honing toe.
Groot akkerscherm cocktail: Meng 40ml gin, 20ml vers limoensap, 15ml suikersiroop en 5 fijngesneden groot akkerscherm bladeren in een shaker met ijs. Schudden, zeven en garneren met een takje groot akkerscherm.
De bloemen zijn ook prachtig in boeketten of als garnering op taarten. Droog ze voor blijvende decoratie of gebruik ze vers in bloemstukken voor een vleugje wilde elegantie in huis!