Knolgewassen plukken: een heerlijk buitenplezier!

Er gaat niets boven het gevoel van verse aarde tussen je vingers terwijl je je eigen knolgewassen uit de grond trekt! Op verschillende boerderijen in Nederland kun je zelf deze smakelijke schatten oogsten. Het is een fantastische activiteit om alleen of met vrienden en familie te ondernemen - de kinderen vinden het geweldig om op ‘schattenjacht’ te gaan en hun eigen groenten te ontdekken.

Wanneer je aankomt op de pluktuin, pak je een mandje en handschoenen, en begint het avontuur. Het is verrassend ontspannend om tussen de rijen te lopen, de perfecte exemplaren uit te kiezen en ze voorzichtig uit de grond te halen. Je ruikt de aarde, voelt de zon op je huid en geniet van het buitenleven. Bovendien smaken zelfgeplukte knolgewassen zoveel lekkerder!

Eenmaal thuis kun je je oogst op verschillende manieren verwerken:

Recepten voor knolgewassen:

  • Geroosterde knolgroenten met honing en tijm

    • Schil en snijd je knolgewassen in gelijke stukken
    • Meng met olijfolie, honing, verse tijm, zout en peper
    • Rooster in de oven op 200°C voor 30-40 minuten
    • Bestrooi met wat verse peterselie voor het serveren
  • Romige knolgewassensoep

    • Fruit een ui en knoflook in boter
    • Voeg in blokjes gesneden knolgewassen toe
    • Overgiet met groentebouillon en kook tot alles zacht is
    • Pureer met een staafmixer en voeg een scheutje room toe
    • Serveer met knapperig brood en verse bieslook

Voor een verfrissende cocktail met knolgewassen: Knolgewas Mule

  • Maak een siroop van fijngesneden knolgewas, suiker en water
  • Meng 40ml vodka met 20ml van je siroop en het sap van een halve limoen
  • Giet over ijs en vul aan met gemberbier
  • Garneer met een takje munt en een schijfje knolgewas

Vergeet niet dat sommige knolgewassen ook prachtig zijn als decoratie in huis. Plaats ze in een mooie schaal als natuurlijk stilleven, of gebruik de bladeren in een wildboeket voor een rustieke uitstraling.

Een dag knolgewassen plukken is meer dan alleen voedsel verzamelen - het is een belevenis die je verbindt met de natuur, het seizoen en je eten. Dus trek je laarzen aan en ga op ontdekkingstocht!