Knolselderij plukken: een heerlijk buitenuitje!
Er gaat niets boven het gevoel van verse aarde tussen je vingers terwijl je je eigen knolselderij uit de grond trekt! Op verschillende plukboerderijen in Nederland kun je zelf deze aromatische knol oogsten. Met familie of vrienden wordt het een gezellige dag vol gelach en ontspanning in de buitenlucht.
De geur van verse knolselderij die je zelf hebt geplukt is onvergelijkbaar met wat je in de supermarkt vindt. Het plukken zelf is een leuke activiteit - kinderen vinden het geweldig om te zien hoe deze grote, knobbelige knollen uit de aarde tevoorschijn komen. Neem een picknickmand mee en maak er een compleet dagje uit van!
Thuis aan de slag met je oogst:
Je zelfgeplukte knolselderij is veelzijdig in de keuken. Van romige soepen tot knapperige salades, deze knol voegt een heerlijke smaak toe aan talloze gerechten.
Romige knolselderijsoep met appel:
- 1 grote knolselderij, geschild en in blokjes
- 2 appels, geschild en in stukjes
- 1 ui, fijngesnipperd
- 2 aardappelen, in blokjes
- 1 liter groentebouillon
- 200ml room
- Boter, zout, peper en nootmuskaat
Bereidingswijze: Fruit de ui in boter, voeg knolselderij, appel en aardappel toe en bak even mee. Giet de bouillon erbij en laat 20 minuten zachtjes koken. Pureer de soep, voeg room toe en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Knolselderij-rösti met gerookte zalm:
- 1 knolselderij, geraspt
- 2 eieren
- 3 eetlepels bloem
- Zout, peper en dille
- Olijfolie om te bakken
- Gerookte zalm en zure room voor erbij
Bereidingswijze: Meng geraspte knolselderij met eieren, bloem en kruiden. Vorm platte koekjes en bak ze goudbruin in olijfolie. Serveer met gerookte zalm en een dotje zure room.
Verfrissende knolselderij-cocktail:
- 50ml vodka
- 20ml vers knolselderijsap
- 15ml limoensap
- 10ml honing
- IJsblokjes
- Selderijstengel ter garnering
Bereidingswijze: Schud alle ingrediënten met ijs in een cocktailshaker. Zeef in een gekoeld glas en garneer met een selderijstengel.
Dus trek je laarzen aan en ga op pad voor een onvergetelijke plukervaring. Je zult versteld staan van de smaak van zelfgeplukte knolselderij!