Kogellook plukken is een heerlijke buitenactiviteit die je zintuigen tot leven brengt! Wanneer je tussen de rijen loopt, word je verwelkomd door de frisse geur van deze bijzondere looksoort. Met vrienden of familie wordt het een gezellig uitje, terwijl kinderen enthousiast op zoek gaan naar de mooiste bollen. De ronde vormen van kogellook maken het plukken eenvoudig - zelfs voor de kleinste handjes.
Eenmaal thuis kun je kogellook op verschillende manieren gebruiken. De jonge blaadjes geven een milde looktoets aan salades, terwijl de bloemen prachtige garnering zijn voor gerechten. In de keuken is kogellook veelzijdig:
Kogellook-aardappelgratin:
- 500g aardappelen in dunne plakjes
- 2 eetlepels fijngehakte kogellookblaadjes
- 200ml room
- 100g geraspte belegen kaas
- Zout en peper naar smaak
- 30 minuten bakken op 180°C tot goudbruin
Geroosterde groenten met kogellook:
- Gemengde seizoensgroenten in stukjes
- 3-4 kogellookbollen, gehalveerd
- Olijfolie, rozemarijn, tijm
- 25 minuten roosteren in de oven
- Voor serveren bestrooien met kogellookbloemen
Voor een verfrissende thee: laat enkele kogellookblaadjes trekken in heet water met een schijfje citroen en honing naar smaak.
En voor de liefhebbers van mixologie, probeer deze Kogellook Gin Fizz:
- 50ml gin
- 15ml vers citroensap
- 10ml kogellooksiroop (suikersiroop met 24 uur getrokken kogellook)
- Bruiswater
- IJsblokjes en een kogellookbloem ter garnering
Pluk, geniet, en laat je creativiteit de vrije loop met deze veelzijdige plant!