Koriander plukken is een heerlijke buitenactiviteit die je zintuigen tot leven brengt! Wandel tussen de geurige rijen koriander en geniet van de frisse, citrusachtige geur die vrijkomt bij elke aanraking. Met vrienden of familie wordt het een gezellig uitje waar iedereen kan bijpraten terwijl jullie samen de mooiste blaadjes uitkiezen. Kinderen vinden het geweldig om op ontdekkingstocht te gaan tussen de planten en hun eigen oogst te verzamelen.
Eenmaal thuis kun je je vers geplukte koriander op talloze manieren gebruiken. Voeg de verse blaadjes toe aan salades voor een verfrissende smaakexplosie of gebruik ze als garnering op Aziatische en Mexicaanse gerechten. De stengels en wortels geven een intense smaak aan soepen en stoofpotjes.
Thaise kokossoep met koriander:
- 400ml kokosmelk
- 1 liter groentebouillon
- 3 stengels citroengras, gekneusd
- 2 cm verse gember, geschild en fijngehakt
- 2 rode pepers, in dunne ringen
- 200g champignons, in plakjes
- 1 limoen, sap en rasp
- Handvol verse koriander, grof gehakt
- Bereidingswijze: Kook kokosmelk met bouillon, citroengras en gember. Voeg pepers en champignons toe. Laat 10 minuten sudderen. Voeg limoensap en -rasp toe. Garneer met verse koriander.
Koriander-limoen hummus:
- 1 blik kikkererwten, uitgelekt
- 2 teentjes knoflook
- Sap van 1 limoen
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels tahin
- Grote bos verse koriander
- Bereidingswijze: Pureer alle ingrediënten in een keukenmachine tot een gladde massa. Serveer met pitabrood of groenten.
Verfrissende koriander-gemberthee: Giet kokend water over een handvol korianderblaadjes en -stengels, voeg wat verse gember toe en laat 5-7 minuten trekken. Zoet naar smaak met honing en geniet van deze verwarmende drank.
Koriander-komkommer cocktail:
- 50ml gin
- 15ml vers limoensap
- 10ml suikersiroop
- 3 plakjes komkommer
- Handvol korianderblaadjes
- Tonic water
- Bereidingswijze: Stamp koriander en komkommer in een cocktailshaker. Voeg gin, limoensap en suikersiroop toe met ijs. Schud goed en zeef in een glas met ijs. Top af met tonic water en garneer met een takje koriander.