Kruisbessen plukken is een heerlijke zomeractiviteit die je terugbrengt naar de eenvoudige geneugten van het leven. Wanneer je tussen de struiken loopt, op zoek naar die perfecte, licht harige besjes, voel je een connectie met de natuur die we in ons dagelijks leven vaak missen. De zon op je huid, het gelach van kinderen die trots hun emmertjes vullen, en het zachte ‘plop’ wanneer een rijpe kruisbes tussen je vingers glijdt - dit zijn momenten om te koesteren.

Samen met vrienden of familie wordt het plukken een gezellig uitje. Iedereen heeft zo zijn eigen techniek: sommigen zijn methodisch en werken rij voor rij, anderen springen van struik naar struik op zoek naar de grootste exemplaren. De lichte competitie wie het snelst zijn emmer vol heeft, maakt het extra leuk!

Eenmaal thuis kun je met je oogst alle kanten op. Kruisbessen zijn veelzijdiger dan je denkt! Ze zijn perfect voor:

  • Verse consumptie als gezonde snack
  • Verwerking in jam of compote
  • Toevoeging aan taarten en desserts
  • Gebruik in hartige gerechten als tegenhanger voor rijke smaken

Kruisbessen-appeltaart met kaneel

  • 500g kruisbessen, gehalveerd
  • 2 zoetzure appels, in blokjes
  • 200g bloem
  • 125g koude boter
  • 75g suiker
  • 1 ei
  • Snufje kaneel

Maak een kruimeldeeg, bekleed een taartvorm, vul met het fruit gemengd met suiker en kaneel, en bak 45 minuten op 180°C.

Kruisbessen-kipfilet met honing

  • 4 kipfilets
  • 250g kruisbessen
  • 2 sjalotten, fijngesneden
  • 2 eetlepels honing
  • 100ml kippenbouillon
  • Tijm en rozemarijn

Bak de kipfilets, voeg sjalotten toe, dan kruisbessen, bouillon en honing. Laat sudderen tot een saus vormt en serveer met aardappelen.

Voor de liefhebbers van mixologie is er de Kruisbessen Gin Fizz: plet 100g kruisbessen met suiker, voeg 50ml gin toe, citroensap, en top af met tonic. Garneer met een takje munt en een paar hele kruisbessen voor een verfrissende zomercocktail die je vrienden zal imponeren!