Een dagje uit naar de lavas-pluktuin is een heerlijke ervaring voor jong en oud! Wandel tussen de geurige planten en pluk je eigen verse lavas, ook wel ‘maggiplant’ genoemd vanwege zijn krachtige smaak. Het rustgevende ritme van het selecteren van de mooiste stengels en bladeren brengt je dichter bij de natuur, terwijl kinderen enthousiast op zoek gaan naar de grootste bladeren. Neem je vrienden mee voor een gezellige middag of maak er een familie-uitje van - samen plukken verdubbelt het plezier!

Eenmaal thuis kun je lavas op talloze manieren gebruiken. De bladeren geven soepen, stoofpotten en sauzen een rijke, hartige smaak. Bewaar wat stengels in een glas water om langer van de versheid te genieten, of droog de bladeren voor gebruik in de winter.

Recepten met lavas:

  • Aardappelsoep met verse lavas

    • 500g aardappelen, geschild en in blokjes
    • 2 uien, fijngesneden
    • 2 stengels bleekselderij, in stukjes
    • 3 eetlepels verse lavas, fijngesneden
    • 1 liter groentebouillon
    • Scheutje room
    • Zout en peper naar smaak
    • Bereiden: Fruit ui en selderij, voeg aardappel en bouillon toe, kook tot zacht, pureer, voeg lavas en room toe, even doorwarmen.
  • Lavas-kruidenboter

    • 250g roomboter op kamertemperatuur
    • 3 eetlepels fijngesneden lavas
    • 1 teentje knoflook, geperst
    • Snufje zeezout
    • Bereiden: Meng alle ingrediënten, rol in plasticfolie tot een worst, koel en serveer in plakjes bij gegrild vlees of brood.

Lavas-thee: Giet kokend water over 3-4 verse lavasblaadjes, laat 5 minuten trekken. Voeg eventueel wat honing toe voor een verrassende kruidenthee met een licht hartige smaak.

Lavas-cocktail “Groene Tuin”: Stamp 2 lavasblaadjes met 2 schijfjes komkommer en 15ml suikersiroop. Voeg 50ml gin, 15ml citroensap en ijsblokjes toe. Schud goed, zeef in een glas met ijs en garneer met een lavasblaadje. Een verfrissende tuincocktail met een spannende twist!