Wandel door de prachtige boomgaarden en pluk je eigen lijsterbessen, die felrode juweeltjes die in de herfst zo mooi aan de bomen hangen. Het verzamelen van deze kleurrijke bessen is een heerlijke activiteit voor het hele gezin. Kinderen vinden het geweldig om de rode trosjes te ontdekken tussen het groen, terwijl volwassenen kunnen genieten van de rustige sfeer en frisse buitenlucht. Neem een mandje mee en maak er een gezellige middag van!

Eenmaal thuis kun je met je oogst aan de slag. Lijsterbessen zijn perfect voor het maken van jam, gelei of siroop vanwege hun licht bittere, friszure smaak. Ze combineren uitstekend met appels of peren in diverse gerechten.

Lijsterbes-appelgelei

  • 500g lijsterbessen
  • 500g zure appels
  • Suiker (naar smaak)
  • Sap van één citroen
  • Geleisuiker

Lijsterbessenlikeur

  • 500g lijsterbessen
  • 750ml vodka of jenever
  • 250g suiker
  • 3 kruidnagels
  • 1 kaneelstokje

Lijsterbessen zijn ook prachtig in herfstdecoraties. Combineer trosjes met herfstbladeren, kastanjes en dennenappels voor een sfeervol tafelstuk. Of hang ze te drogen voor een blijvende herinnering aan je plukavontuur.

Voor een verfrissende cocktail, probeer de Lijsterbes Fizz: meng lijsterbessensiroop met gin, voeg wat citroensap toe en top af met tonic water. Garneer met verse lijsterbessen en een takje rozemarijn voor een feestelijke touch.

Het plukken van lijsterbessen is niet alleen een leuke bezigheid, maar verbindt je ook met de natuur en de seizoenen. Dus trek je laarzen aan en ga op pad voor een onvergetelijke plukervaring!