Ecologische Tuinderij De Tilgrupshof groente, kruiden frieslandDe Tilgrupshof in Appelscha is een zelfoogsttuin voor ecologisch geteelde groenten, gestart in januari 2024. Als “oogstgenoot” (lid) mag je gedurende het seizoen, van half mei tot november, zelf groenten en kruiden komen oogsten. Dit kan 7 dagen per week, waarbij ze er van uit gaan dat je 4 of 5 dagen per week komt. De tuinderij werkt volgens het Community Supported Agriculture (CSA) principe, waarbij leden aan het begin van het seizoen een oogstaandeel betalen. De tuinders gebruiken dit geld voor zaden, plantgoed en compost. Er worden geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest gebruikt.
Tuinderij 't Wild groente noord-brabantTuinderij ’t Wild is een zelfoogsttuinderij in Rosmalen, gebaseerd op het Community Supported Agriculture (CSA) principe. Deelnemers (deelgenoten) betalen jaarlijks een bijdrage en kunnen daarvoor zelf verse groenten oogsten. Het oogstseizoen loopt van juni tot november. Openingstijden: Woensdag: 10.00 - 15.00 uur Vrijdag en zaterdag: 10.00 - 17.00 uur Aanbod: Naast zelfoogsten is er elke zaterdag van juli tot eind november een groentekraam met verse groenten. Voorbeelden van groenten die je zelf kan plukken (afhankelijk van de periode):
Pluktuin Gewoon Buiten groente, fruit, kruiden, bloemen noord-brabantPluktuin Gewoon Buiten is een ecologische pluktuin in Rijsbergen, onder de rook van Breda. De stichting teelt op duurzame wijze groenten, fruit, kruiden en bloemen, met respect voor mens en dier. Het is een sociaal project waar vrijwilligers werken en waar mensen als oogstdeelnemer wekelijks zelf producten kunnen plukken. Losse bloemen en overgebleven producten zijn ook te koop. In de bloemenpluktuin kan iedereen bloemen plukken, ook zonder abonnement. Naast de pluktuin zijn er ook dieren zoals paarden, kippen, eenden, ganzen en bijen. Er worden regelmatig rondleidingen gegeven.
Ús Hôf groente, fruit, bloemen, kruiden frieslandÚs Hôf is een permacultuur-tuinderij in Sibrandabuorren die streeft naar een herstel van de relatie tussen producent en consument door middel van duurzame landbouw. Ze gebruiken geen bestrijdingsmiddelen en werken met een solidaire betaling, waarbij leden aan het begin van het seizoen betalen op basis van hun inkomen. Leden kunnen wekelijks zelf groenten oogsten. Als alternatief voor zelf oogsten is er een groentetas-abonnement beschikbaar, met afhaalpunten in Sibrandabuorren, Sneek en Bolsward. Restaurants en instellingen kunnen ook groenten bestellen. Leden hoeven niet mee te werken, maar vrijwilligers zijn welkom. Daarnaast is er de mogelijkheid tot vrijwilligerswerk en stages. Via Ús Iten, een voedselcoöperatie, kunnen leden ook andere (biologische) producten bestellen en afhalen, zoals brood, zuivel, vlees en keukenkastproducten.
timmcorn mais zuid-hollandTIMMCORN is een boerderij in Rijnsaterwoude, in het Groene Hart, waar al meer dan 25 jaar suikermais, spelt en hooi wordt geteeld. De boerderij is gecertificeerd volgens de GLOBALGAP normen, wat betekent dat de producten en het bedrijf voldoen aan strenge eisen voor voedselveiligheid en milieubewustheid. Van augustus tot en met oktober is het mogelijk om zelf suikermais te plukken op de boerderij. Buiten deze periode kan men de groei van de mais bekijken en afspraken maken voor het volgende seizoen. Naast de gewone suikermais teelt TIMMCORN sinds 2016 ook rode en gespikkelde suikermais, en harde mais.