Mirabellen plukken is een heerlijke zomeractiviteit die je terug brengt naar de eenvoudige geneugten van het leven. Wandel tussen de bomen, voel de zon op je huid en geniet van het zoeken naar de perfecte, rijpe gele pruimpjes. Het is een geweldige manier om tijd door te brengen met vrienden of familie, samen lachend terwijl jullie je mandjes vullen met deze zoete schatten. Kinderen vinden het fantastisch om de laaghangende vruchten te ontdekken, en voor volwassenen is het een rustgevende onderbreking van de dagelijkse drukte.

Eenmaal thuis kun je deze veelzijdige vruchtjes op talloze manieren gebruiken. Vers van de boom zijn ze al een traktatie, maar ze lenen zich ook uitstekend voor:

  • Jam en confituur
  • Taarten en gebak
  • Compote bij yoghurt of ijs
  • Inmaken voor de winter
  • Sap en siroop

Mirabellen-amandeltaart

  • 500g mirabellen, ontpit
  • 200g bloem
  • 125g boter
  • 100g suiker
  • 2 eieren
  • 100g gemalen amandelen
  • Snufje kaneel

Maak een zanddeeg van bloem, 75g boter, 50g suiker en 1 ei. Bekleed een taartvorm en prik gaatjes in de bodem. Meng de amandelen met de rest van de boter, suiker, 1 ei en kaneel tot een frangipane. Verdeel over de deegbodem, leg de mirabellen erop en bak 35 minuten op 180°C.

Mirabellen-rozemarijncocktail

  • 100ml mirabellenpuree (mirabellen koken en pureren)
  • 50ml gin
  • 15ml citroensap
  • 10ml rozemarijnsiroop
  • Bruiswater
  • IJsblokjes
  • Takje rozemarijn

Meng de puree met gin, citroensap en siroop in een shaker met ijs. Schud goed, zeef in een glas met ijs, top af met bruiswater en garneer met rozemarijn. Proost op de zomer!