Er is iets magisch aan het zelf plukken van noten op een van de vele plukboerderijen in Nederland. Het kraken van de schil tussen je vingers, het zoeken naar de perfecte exemplaren verscholen tussen de bladeren – het is een ervaring die alle zintuigen prikkelt.

Neem je familie of vrienden mee voor een gezellige herfstdag tussen de notenbomen. Kinderen vinden het geweldig om op zoek te gaan naar de gevallen noten, terwijl volwassenen kunnen genieten van de frisse buitenlucht en het rustgevende ritme van het plukken.

Eenmaal thuis kun je je oogst op verschillende manieren gebruiken:

  • Rooster ze licht in de oven voor een heerlijke snack
  • Maal ze fijn voor in gebak of over salades
  • Bewaar ze in een glazen pot als decoratie in je keuken

Romige notenpasta met paddenstoelen

  • 250g pasta naar keuze
  • 100g gemengde paddenstoelen
  • 150g verse noten, fijngehakt
  • 200ml room
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook
  • Verse peterselie
  • Peper en zout

Notentaart met honing

  • 200g bloem
  • 150g boter
  • 100g suiker
  • 3 eieren
  • 250g verse noten, grof gehakt
  • 4 eetlepels honing
  • Snufje kaneel
  • Scheutje vanille-extract

Noten-cocktail “Herfstbries”

  • 40ml notenlikeur
  • 20ml whisky
  • 15ml ahornsiroop
  • 2 druppels bitters
  • IJsblokjes
  • Garneren met een gekarameliseerde noot

De geur van versgeoogste noten die thuis worden geroosterd is onweerstaanbaar en brengt de warmte van het seizoen in huis. Wat is er fijner dan te genieten van zelfgeplukte noten bij een knapperend haardvuur?