Wandel door de mystieke wereld van oesterzwammen plukken, waar elke paddenstoel een klein kunstwerk van de natuur is. Het is een heerlijke ervaring om met je vingers voorzichtig deze fluwelige paddenstoelen van hun substraat te draaien. Neem je kinderen mee en laat ze ontdekken hoe deze grijsblauwe schoonheden groeien in trossen, als kleine waaiers die uit hout tevoorschijn komen. Of maak er een gezellige middag van met vrienden, gewapend met mandjes en een scherp mesje, terwijl jullie samen de mooiste exemplaren uitkiezen.

Eenmaal thuis openen zich talloze culinaire mogelijkheden. Oesterzwammen hebben een subtiele, nootachtige smaak die perfect past in vele gerechten. Ze nemen gemakkelijk smaken op en hebben een aangename, vlezige textuur die zelfs vleesliefhebbers zal bekoren.

Romige oesterzwampasta

  • 400g verse oesterzwammen, in reepjes
  • 2 sjalotten, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 200ml room
  • 350g tagliatelle
  • Parmezaanse kaas, versgeraspte peper en zout
  • Bereid de pasta, bak de zwammen goudbruin met sjalot en knoflook, voeg room toe, laat indikken en meng met de pasta.

Knapperige oesterzwam-tostada’s

  • 500g oesterzwammen, in stukjes
  • 1 rode ui, in dunne ringen
  • 2 limoenen (sap en rasp)
  • Verse koriander
  • 6 maistortilla’s
  • Avocado, in plakjes
  • Bak de zwammen krokant, meng met limoen en ui, serveer op knapperige tortilla’s met avocado en koriander.

Voor een verrassende cocktail, probeer een Oesterzwam Martini:

  • 50ml vodka geïnfuseerd met oesterzwammen (laat 3 dagen trekken)
  • 15ml droge vermout
  • IJsblokjes
  • Garneer met een dunne plak verse oesterzwam

Schud de ingrediënten met ijs, zeef in een gekoeld martiniglas en geniet van deze aardse, elegante drank die perfect past bij een avond vol verhalen over je plukavonturen.