Pak je manden en ga op avontuur naar een van de vele zelfplukboerderijen in Nederland waar paksoi voor het oprapen ligt! Er gaat niets boven de ervaring van het zelf oogsten van deze knapperige, groene bladgroente. Terwijl je tussen de rijen loopt, voel je de frisse buitenlucht en geniet je van het rustgevende ritme van het selecteren van de perfecte paksoi. Neem je kinderen, vrienden of familie mee en maak er een gezellig uitje van - samen zoeken naar de mooiste exemplaren terwijl jullie bijkletsen en lachen.

Eenmaal thuis is paksoi ongelooflijk veelzijdig in de keuken. De knapperige stelen en sappige bladeren zijn perfect voor zowel oosterse als westerse gerechten. Je kunt paksoi roerbakken, stomen, grillen of zelfs rauw gebruiken in salades!

Recept: Geroerbakte paksoi met knoflook en gember

  • 2 struiken verse paksoi
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 duim gember, geraspt
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel sesamolie
  • Sesamzaadjes ter garnering

Snijd de paksoi in stukken. Verhit wat olie in een wok, fruit de knoflook en gember, voeg de paksoi toe en roerbak 3-4 minuten. Afblussen met sojasaus, besprenkelen met sesamolie en garneren met sesamzaadjes.

Recept: Romige paksoi-kokossoep

  • 3 struiken paksoi, grof gesneden
  • 1 ui, gesnipperd
  • 400 ml kokosmelk
  • 750 ml groentebouillon
  • 1 limoen (sap en rasp)
  • Verse koriander
  • Chillivlokken naar smaak

Fruit de ui, voeg paksoi toe en bak kort mee. Giet bouillon en kokosmelk erbij, laat 10 minuten zachtjes koken. Pureer de soep, voeg limoensap en -rasp toe, en garneer met koriander en chillivlokken.

Voor een verfrissende paksoi-gember cocktail kun je enkele jonge paksoi-blaadjes mengen met gember, limoen, gin en tonic. Garneer met een dun plakje komkommer en een blaadje paksoi voor een verrassend aperitief dat je gasten zal verbazen!

Het zelf plukken van paksoi is niet alleen een leuke activiteit, maar ook een mooie manier om in contact te komen met je voedsel en de seizoenen. Dus trek eropuit, vul je mand met deze veelzijdige groente, en geniet van de oogst!