Pastinaak plukken: een heerlijk buitenuitje!
Er gaat niets boven het gevoel van verse aarde tussen je vingers terwijl je je eigen pastinaak uit de grond trekt! Deze onderschatte wortelgroente wacht op jou bij verschillende plukboerderijen door heel Nederland. Trek je laarzen aan en maak er een gezellige dag van!
Pastinaak zoeken is een fantastische activiteit voor het hele gezin. Kinderen vinden het geweldig om op ‘wortelschat’ te jagen, terwijl volwassenen kunnen genieten van de frisse buitenlucht en het rustgevende ritme van het oogsten. Neem je vrienden mee voor een bijzondere middag vol gelach en verse oogst.
Eenmaal thuis kun je met je zelfgeplukte pastinaak culinair aan de slag:
Romige pastinaaksoep:
- 500g pastinaak, geschild en in stukken
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook
- 1 liter groentebouillon
- 100ml room
- Snufje nootmuskaat
- Olijfolie, zout en peper
Fruit de ui en knoflook in olijfolie, voeg pastinaak toe en bak 5 minuten. Giet de bouillon erbij en kook tot de pastinaak zacht is. Pureer, voeg room toe en breng op smaak.
Pastinaak-appeltaart:
- 300g pastinaak, geraspt
- 2 appels, in kleine blokjes
- 200g bloem
- 150g boter
- 100g suiker
- 3 eieren
- 1 tl kaneel
- Snufje zout
Meng alle ingrediënten tot een beslag. Bak 45 minuten op 180°C.
Voor een verrassende cocktail na het plukken:
Pastinaak Mule:
- 40ml vodka
- 20ml vers pastinaaksap
- 15ml limoensap
- Gemberbier
- IJsblokjes
- Takje munt
Shake vodka, pastinaaksap en limoensap met ijs. Giet in een glas met ijs, vul aan met gemberbier en garneer met munt.
Pluk, kook, geniet!