Pluk je eigen pattison: een heerlijke buitenactiviteit voor jong en oud! Wandel door de velden en kies zelf de mooiste exemplaren van deze schotelvormige groente. Het zoeken naar de perfecte pattison tussen de bladeren is een ontspannende bezigheid die je alleen of samen met vrienden en familie kunt doen. Kinderen vinden het geweldig om deze UFO-achtige groenten te ontdekken en te plukken!

Eenmaal thuis kun je met je zelf geplukte pattisons aan de slag in de keuken. Deze veelzijdige groente leent zich voor talloze bereidingen. Je kunt ze vullen, bakken, grillen of verwerken in soepen en stoofschotels.

Gevulde pattison met quinoa en feta:

  • 4 kleine pattisons
  • 200g quinoa
  • 100g feta
  • Handje pijnboompitten
  • Verse kruiden (munt, peterselie)
  • Olijfolie, zout en peper

Hol de pattisons uit, kook de quinoa, meng met verkruimelde feta, geroosterde pijnboompitten en kruiden. Vul de pattisons, besprenkel met olijfolie en bak 25 minuten in de oven op 180°C.

Pattison-pompoensoep:

  • 2 pattisons
  • 1 kleine pompoen
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1l groentebouillon
  • Scheutje room
  • Nootmuskaat

Fruit ui en knoflook, voeg in blokjes gesneden pattison en pompoen toe. Giet bouillon erbij en kook tot alles zacht is. Pureer, voeg room toe en breng op smaak met nootmuskaat.

Pattison Mojito:

  • 50ml witte rum
  • Sap van 1 limoen
  • 2 el pattison-siroop (gekookt van pattison, suiker en water)
  • Verse munt
  • Bruiswater
  • IJsblokjes

Stamp de munt met limoensap en siroop, voeg rum toe, vul aan met ijs en bruiswater. Garneer met een schijfje pattison en een takje munt voor een verfrissende zomercocktail!