Pluk je eigen peulen: een heerlijk buitenuitje!
Er gaat niets boven het gevoel van verse peulen die onder je vingers openknappen terwijl je ze van de ranken plukt. Op een zonnige dag naar een plukboerderij gaan om zelf peulen te oogsten is een fantastische activiteit voor het hele gezin. Kinderen vinden het geweldig om tussen de groene ranken te speuren naar de perfecte peul, terwijl volwassenen kunnen genieten van de rustgevende werking van het plukken en het gezellige geklets met vrienden.
Het ritme van het plukken heeft iets meditatiefs - je vergeet even alle zorgen terwijl je je concentreert op het vinden van de mooiste exemplaren. En wat is er leuker dan met je vrienden wedstrijdjes te houden wie de grootste peul kan vinden? Of met je kinderen te tellen hoeveel peulen er in jullie mandje passen?
Eenmaal thuis kun je direct genieten van je oogst. Verse peulen zijn op hun best als ze knapperig en zoet zijn. Je kunt ze rauw eten als gezonde snack, of verwerken in talloze gerechten.
Receptideeën:
Peulenpasta met citroen en munt
- Kook 400g pasta
- Blancheer 500g peulen 2 minuten
- Bak 2 fijngesneden sjalotjes in olijfolie
- Voeg peulen, citroensap, verse munt toe
- Meng met pasta en bestrooi met Parmezaanse kaas
Zomerse peulensalade
- Blancheer 400g peulen kort
- Meng met cherrytomaatjes, feta en rucola
- Maak dressing van olijfolie, balsamicoazijn en honing
- Garneer met geroosterde pijnboompitten
Cocktail: Peulenpret
- Pureer 100g verse peulen met 50ml water
- Zeef het mengsel
- Meng 40ml gin, 20ml peulensap, 15ml limoensap en 10ml suikersiroop in een shaker
- Schud met ijs en serveer in een gekoeld glas
- Garneer met een peul en een schijfje limoen
Dus trek je laarzen aan, pak je mandje en ga op pad voor een onvergetelijke plukervaring. De smaak van zelfgeplukte peulen is onvergelijkbaar met wat je in de winkel vindt!