Wandel door de groene velden en geniet van het plezier van het zelf plukken van peulgewassen! Er gaat niets boven de voldoening van het verzamelen van verse erwten, bonen en andere peulvruchten direct van de plant. Het ritselende geluid van de peulen en de geur van het groen maken het tot een heerlijke buitenactiviteit.
Neem je kinderen, vrienden of familie mee voor een gezellige middag op de boerderij. Samen peulgewassen plukken schept een band en levert tegelijkertijd een mand vol verse producten op. De kleintjes vinden het geweldig om de peulen open te maken en de schatten binnenin te ontdekken!
Eenmaal thuis kun je je oogst op talloze manieren verwerken. Verse doperwten zijn verrukkelijk in salades of als bijgerecht, lichtjes gestoomd met wat boter en munt. Sperziebonen kun je blancheren en serveren met een knoflookdressing, of verwerken in een traditionele salade niçoise.
Recept: Zomerse peulvruchtenrisotto
- 300g verse doperwten en tuinbonen
- 1 ui, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 300g risottorijst
- 100ml witte wijn
- 1 liter groentebouillon
- 50g geraspte Parmezaanse kaas
- Verse munt en citroenrasp
Recept: Knapperige peulvruchtensalade
- Diverse verse peulgewassen (sperziebonen, sugarsnaps, tuinbonen)
- Cherrytomaatjes, gehalveerd
- Feta, verkruimeld
- Rode ui, in dunne ringen
- Dressing van olijfolie, citroen en honing
Voor een verfrissende zomercocktail, probeer eens een Erwten & Munt Gin Fizz:
- Pureer een handvol doperwten met verse munt
- Zeef het mengsel
- Meng met gin, limoensap, suikersiroop en top af met bruiswater
- Garneer met een muntblaadje en een peultje
Zelf geplukte peulgewassen brengen de smaak van het seizoen direct op je bord. Geniet van deze eenvoudige maar rijke smaken die de natuur ons schenkt!