Er is iets magisch aan het plukken van je eigen peultjes op een zonnige dag in Nederland. Het zachte gekraak wanneer je de verse peultjes van de plant plukt, brengt een glimlach op je gezicht. Of je nu alleen bent, genietend van de rust tussen de groene ranken, of omringd door vrienden en familie die lachend hun mandjes vullen – peultjes plukken is een heerlijke buitenactiviteit die alle zintuigen prikkelt.

Kinderen vinden het geweldig om op ‘schattenjacht’ te gaan tussen de planten, terwijl volwassenen kunnen bijpraten tijdens het verzamelen van deze knapperige groenten. Het is een perfecte manier om even te ontsnappen aan de drukte van alledag en te genieten van de eenvoudige vreugde van het oogsten van je eigen voedsel.

Eenmaal thuis met je vers geplukte peultjes zijn de mogelijkheden eindeloos! Je kunt ze rauw knabbelen als gezonde snack, kort blancheren voor een bijgerecht, of verwerken in talloze gerechten.

Peultjes-munt salade met geitenkaas

  • Verse peultjes, in schuine stukjes
  • Munt, fijngehakt
  • Zachte geitenkaas, verkruimeld
  • Citroenrasp en -sap
  • Olijfolie
  • Pijnboompitten, geroosterd
  • Zout en peper naar smaak

Romige peultjespasta

  • Verse peultjes, gehalveerd
  • Spaghetti of linguine
  • Room
  • Knoflook, fijngesneden
  • Parmezaanse kaas
  • Citroenrasp
  • Verse basilicum
  • Peper en zout

Voor een verfrissende zomercocktail, probeer een Peultjes Gin Fizz:

  • Gin
  • Vers limoensap
  • Suikersiroop
  • Bruiswater
  • Enkele peultjes, licht gekneusd
  • IJsblokjes
  • Garneer met een peultje en limoenpartje

Niets gaat boven de smaak van zelfgeplukte peultjes – ze zijn zoeter, knapperiger en verser dan wat je ooit in de winkel zult vinden!