Wandelen door de velden, op zoek naar de perfecte prei, is een heerlijke manier om een middag door te brengen. De frisse lucht, het gevoel van verbinding met de natuur en het plezier van het zelf oogsten maken het tot een onvergetelijke ervaring. Neem je kinderen, vrienden of familie mee en maak er een gezellig uitje van! Samen tussen de rijen lopen, de mooiste exemplaren uitkiezen en tips uitwisselen over hoe je ziet welke prei het rijpst is - dat schept een band.
Eenmaal thuis biedt prei eindeloze mogelijkheden in de keuken. Deze veelzijdige groente geeft een subtiele ui-achtige smaak aan talloze gerechten.
Romige preisoep met gerookte amandelen
- 4 preistengels, in ringen
- 2 aardappelen, in blokjes
- 1 ui, fijngesnipperd
- 1 liter groentebouillon
- 200ml room
- Handvol gerookte amandelen
- Olijfolie, zout en peper
Fruit de ui en prei aan in olijfolie tot ze zacht zijn. Voeg aardappel en bouillon toe, kook tot alles gaar is en pureer. Roer de room erdoor, garneer met gehakte amandelen.
Prei-quiche met geitenkaas
- 3 preistengels, in halve ringen
- 1 rol bladerdeeg
- 4 eieren
- 200ml crème fraîche
- 150g zachte geitenkaas
- Tijm, nootmuskaat, zout en peper
Bak de prei zachtjes in boter. Bekleed een quichevorm met bladerdeeg, verdeel de prei erover. Meng eieren met crème fraîche en kruiden, giet over de prei. Verkruimel de geitenkaas erover en bak 30-35 minuten op 180°C.
Voor een verrassende twist kun je prei ook verwerken in een cocktail! Probeer deze Pittige Prei Martini: pureer een stukje rauwe prei met wodka, zeef het mengsel, voeg een scheutje droge vermout toe en garneer met een dun reepje prei. Een gewaagde maar verrassend verfrissende drank!
Het zelf plukken van prei is niet alleen een leuke activiteit, maar ook een kans om bewuster met je voedsel om te gaan. Geniet van het proces, van veld tot bord!