Raap plukken is een heerlijke buitenactiviteit die je terug naar de natuur brengt! Wandel door de velden, voel de aarde onder je vingers en kies de mooiste rapen uit. Het is een perfecte manier om even te ontsnappen aan de drukte van alledag, alleen of samen met vrienden en familie. Kinderen vinden het geweldig om zelf hun groenten te ‘jagen’ en leren meteen waar hun eten vandaan komt.

Eenmaal thuis kun je met je vers geplukte rapen aan de slag in de keuken. Deze veelzijdige knolgroente is lekker in talloze gerechten!

Romige raapjessoep:

  • 500g rapen, geschild en in blokjes
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 aardappelen, in blokjes
  • 1 liter groentebouillon
  • 100ml room
  • Snufje nootmuskaat
  • Boter, zout en peper

Fruit de ui in boter, voeg rapen en aardappelen toe. Giet de bouillon erbij en kook tot alles zacht is. Pureer, roer de room erdoor en breng op smaak.

Geroosterde rapen met honing:

  • 6 middelgrote rapen, in partjes
  • 2 el olijfolie
  • 1 el honing
  • 1 takje rozemarijn
  • Zout en peper

Meng alle ingrediënten, spreid uit op een bakplaat en rooster 25 minuten op 200°C tot ze goudbruin zijn.

Voor een verfrissende zomercocktail, probeer een Raap-Gember Spritz: pureer wat rauwe raap met gember, meng met wodka, limoensap en top af met bruiswater. Garneer met een schijfje limoen en een takje munt voor een verrassend aperitief!