Wandel door de rijen van felgekleurde radicchio en geniet van de frisse buitenlucht terwijl je de perfecte exemplaren uitkiest. Het plukken van deze prachtige paarsrode bladgroente is een heerlijke activiteit voor een ontspannen middag. Neem je kinderen mee en laat ze helpen bij het selecteren van de mooiste radicchio-kroppen, of maak er een gezellig uitje van met vrienden. Samen buiten zijn, lachen en tegelijkertijd verse ingrediënten verzamelen voor je avondmaaltijd - wat wil je nog meer?

Eenmaal thuis kun je radicchio op talloze manieren gebruiken. De licht bittere smaak voegt karakter toe aan salades, maar wist je dat je radicchio ook kunt grillen, bakken of zelfs vullen? De bitterheid verzacht bij verhitting en maakt plaats voor een verrassend zoete ondertoon.

Gegrilde radicchio met honing en balsamico Ingrediënten:

  • 2 radicchio kroppen
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 1 eetlepel honing
  • Zeezout en versgemalen peper
  • 50g geroosterde pijnboompitten
  • 100g verkruimelde geitenkaas

Bereiding:

  1. Snijd de radicchio in kwarten, besprenkel met olijfolie
  2. Grill 2-3 minuten per kant tot licht verkleurd
  3. Meng honing en balsamico, druppel over de gegrilde radicchio
  4. Bestrooi met pijnboompitten en geitenkaas

Risotto met radicchio en rode wijn Ingrediënten:

  • 1 radicchio krop, fijngesneden
  • 300g risottorijst
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 150ml rode wijn
  • 1L warme groentebouillon
  • 50g boter
  • 75g geraspte Parmezaanse kaas
  • Olijfolie

Bereiding:

  1. Fruit ui en knoflook in olijfolie
  2. Voeg rijst toe en roer tot glazig
  3. Blus af met rode wijn, laat verdampen
  4. Voeg geleidelijk bouillon toe terwijl je blijft roeren
  5. Halverwege de radicchio toevoegen
  6. Wanneer rijst gaar is, boter en Parmezaan erdoor roeren

Zelfgeplukte radicchio is niet alleen lekker, maar brengt ook de herinnering aan een fijne dag in de buitenlucht. Dus trek je laarzen aan, pak je mand en ga op pad voor een plukavontuur!