Wandelen door de velden van een Nederlandse boerderij, op zoek naar rozenbottels, is een heerlijke manier om een herfstdag door te brengen. De felrode bottels steken prachtig af tegen het herfstige landschap, en het plukken ervan is een ontspannende activiteit die je alleen of met vrienden en familie kunt doen. Kinderen vinden het geweldig om op ‘schattenjacht’ te gaan tussen de struiken, terwijl volwassenen kunnen genieten van de frisse buitenlucht en het rustgevende ritme van het plukken.
Eenmaal thuis kun je met je oogst aan de slag. Rozenbottels zijn rijk aan vitamine C en perfect voor het maken van jam, siroop of thee. Je kunt ze ook drogen voor decoratieve doeleinden.
Rozenbotteljam met vanille:
- 500g schoongemaakte rozenbottels
- 400g geleisuiker
- Sap van 1 citroen
- 1 vanillestokje
- 200ml water
Rozenbottelsoep met appel:
- 300g rozenbottels
- 2 zoete appels
- 1 ui
- 1 liter groentebouillon
- 100ml room
- Kaneel en honing naar smaak
Voor een verfrissende cocktail, probeer deze Rozenbottel Gin Fizz:
- 40ml gin
- 20ml vers geperst citroensap
- 15ml rozenbottelsiroop
- Bruiswater
- IJsblokjes
- Garneer met een schijfje citroen en een verse rozenbottel
De bottels zijn ook prachtig in droogboeketten of herfstkransen. Combineer ze met takjes heide, gedroogde grassen en herfstbladeren voor een warme seizoensdecoratie die maandenlang mooi blijft.