Een dagje uit naar de boerderij om zelf russische bladkool te plukken is een heerlijke activiteit voor het hele gezin! Terwijl je tussen de rijen loopt, voel je de frisse buitenlucht en geniet je van het rustgevende ritme van het selecteren van de mooiste bladeren. Kinderen vinden het geweldig om op ontdekkingstocht te gaan tussen de planten, terwijl volwassenen kunnen bijpraten en samen kunnen genieten van deze landelijke ervaring.
Eenmaal thuis kun je je vers geplukte russische bladkool op verschillende manieren gebruiken. De knapperige bladeren zijn perfect voor in salades, maar je kunt ze ook licht stomen of roerbakken voor een voedzame bijgerecht.
Recepten met russische bladkool:
Russische bladkool met knoflook en citroen
- 500g russische bladkool, grof gesneden
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- Sap van 1 citroen
- 2 eetlepels olijfolie
- Zout en peper naar smaak
Verhit de olijfolie in een grote pan. Voeg de knoflook toe en fruit deze licht aan. Voeg de bladkool toe en roerbak 3-4 minuten tot het blad slinkt maar nog knapperig is. Besprenkel met citroensap, breng op smaak met zout en peper, en serveer direct.
Romige russische bladkool soep
- 300g russische bladkool, fijngesneden
- 1 ui, gesnipperd
- 2 aardappelen, in blokjes
- 1 liter groentebouillon
- 100ml room
- 1 theelepel nootmuskaat
- Olijfolie
Fruit de ui in olijfolie tot deze glazig is. Voeg de aardappelblokjes toe en bak 2 minuten mee. Giet de bouillon erbij en laat 15 minuten sudderen. Voeg de bladkool toe en kook nog 5 minuten. Pureer de soep met een staafmixer, roer de room erdoor en breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper.
Verfrissende russische bladkool thee Kneus een handvol verse bladeren licht en giet er kokend water overheen. Laat 5-7 minuten trekken, zeef de bladeren eruit en voeg eventueel wat honing en een schijfje citroen toe voor extra smaak.
Russische bladkool cocktail Meng 30ml wodka, 15ml verse citroensap, 10ml suikersiroop en 5-6 fijngesneden blaadjes russische bladkool in een cocktailshaker. Voeg ijs toe, schud goed en zeef in een gekoeld glas. Garneer met een blaadje russische bladkool en geniet van deze verfrissende drank na een dag plukken op de boerderij!