Wandel door de geurige velden van salie en pluk je eigen aromatische blaadjes! Er is iets bijzonder ontspannends aan het verzamelen van deze grijsgroene kruidenschat. Met vrienden of familie wordt het een gezellige activiteit waarbij je samen geniet van de frisse buitenlucht terwijl je de perfecte blaadjes uitkiest.
Eenmaal thuis kun je met je vers geplukte salie talloze kanten op. De aromatische blaadjes geven gerechten een heerlijke smaak, maar zijn ook perfect voor thee en zelfs cocktails!
Salie-thee:
- Giet kokend water over 3-4 verse salieblaadjes
- Laat 5 minuten trekken
- Voeg eventueel wat honing en citroen toe
- Geniet van deze rustgevende drank
Salie-citroen cocktail:
- Kneus 5 salieblaadjes in een glas
- Voeg 50ml gin, 25ml citroensap en 15ml suikersiroop toe
- Vul aan met ijs en een scheutje bruiswater
- Garneer met een saliebladje en citroenschijfje
Voor in de keuken:
Salie-boter pasta:
- Smelt boter in een pan
- Bak salieblaadjes knapperig
- Giet over verse pasta
- Bestrooi met Parmezaanse kaas
Saltimbocca:
- Leg salieblaadjes op dunne kalfslapjes
- Bedek met een plakje prosciutto
- Rol op en bak in olijfolie
- Blus af met witte wijn
Pluk wat extra salie om te drogen voor gebruik in de wintermaanden. Hang kleine bosjes ondersteboven op een donkere, droge plek. Zo kun je het hele jaar door genieten van je zelfgeplukte kruidenschat!