Sleedoorn plukken is een heerlijke buitenactiviteit die je helemaal in contact brengt met de natuur. De kleine, donkerblauwe besjes die aan doornige struiken groeien, bieden een perfecte uitvlucht voor een dag in de frisse lucht. Trek je laarzen aan, neem een mandje mee en ga op avontuur langs de Nederlandse plukboerderijen waar deze smaakvolle vruchtjes voor het oprapen liggen.

Met vrienden of familie wordt het plukken van sleedoorn een gezellig uitje. Terwijl de kinderen op zoek gaan naar de mooiste besjes, kun je met je vrienden bijpraten en genieten van het rustgevende ritme van het plukken. Let wel op de scherpe doorns - handschoenen zijn geen overbodige luxe!

Eenmaal thuis kun je met je oogst alle kanten op. Sleedoornbessen zijn perfect voor:

Sleedoorn jam met kaneel

  • 500g sleedoornbessen
  • 400g geleisuiker
  • 1 kaneelstokje
  • Scheutje citroensap

Sleedoorn likeur

  • 500g sleedoornbessen
  • 700ml jenever of vodka
  • 200g suiker
  • 3 kruidnagels

Voor een verfrissende sleedoorn cocktail mix je:

  • 40ml sleedoorn likeur
  • 20ml vers citroensap
  • 15ml suikersiroop
  • Prosecco om aan te vullen
  • IJsblokjes en een takje munt ter garnering

De bessen zijn ook prachtig te verwerken in herfstkransen of bloemstukken, waar de donkerblauwe kleur mooi contrasteert met oranje en gele herfstbloemen. Een vaasje met enkele takjes sleedoorn brengt direct de landelijke sfeer in huis.

Dus trek eropuit, geniet van het plukken en laat je creativiteit de vrije loop met je zelfgeplukte sleedoorn!