Wandel door de groene rijen van snijbiet, waar de kleurrijke stelen in rood, geel en wit tussen het weelderige blad glinsteren in de zon. Het plukken van deze veelzijdige bladgroente is een heerlijke buitenactiviteit die je zintuigen prikkelt. Voel hoe de stevige stelen loskomen van de aarde terwijl je met vrienden of familie de mooiste exemplaren uitzoekt. Kinderen vinden het geweldig om de regenboog aan kleuren te ontdekken en hun eigen oogstmandje te vullen.
Eenmaal thuis is snijbiet ongelooflijk veelzijdig in de keuken. De malse bladeren en knapperige stelen geven gerechten een milde spinazie-achtige smaak met een vleugje aardse tonen. Was de bladeren grondig, snijd de stelen in stukjes en bereid je voor op culinair plezier!
Romige snijbiet-aardappelgratin
- 500g snijbiet (stelen in blokjes, blad grof gesneden)
- 600g aardappelen in dunne plakjes
- 250ml room
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 100g geraspte belegen kaas
- Snufje nootmuskaat
- Zout en peper naar smaak
Bak de snijbietstelen 5 minuten voor, voeg het blad toe tot het slinkt. Laag aardappelen en snijbiet afwisselen in een ovenschaal, begieten met gekruide room en kaas. 40 minuten op 180°C bakken tot goudbruin.
Frisse snijbiet-citroen pasta
- 300g verse snijbiet
- 350g linguine
- 3 eetlepels olijfolie
- Rasp en sap van 1 citroen
- 2 teentjes knoflook
- Chilivlokken
- Parmezaanse kaas
- Pijnboompitten, geroosterd
Kook de pasta. Bak intussen knoflook en snijbietstelen, voeg later de bladeren toe. Meng met pasta, citroensap, rasp en olie. Garneer met kaas en pijnboompitten.
Verfrissende snijbiet-komkommer cocktail
- 2 snijbietbladeren
- 30ml gin
- 15ml komkommersiroop
- 15ml limoensap
- Komkommerlinten
- Sodawater
- IJsblokjes
Muddle de snijbietbladeren licht, voeg gin, siroop en limoensap toe. Schud met ijs, zeef in een glas met verse ijsblokjes, top af met soda en garneer met komkommer.
Het samen plukken van snijbiet creëert blijvende herinneringen. Neem je tijd, geniet van het buitenleven en keer huiswaarts met een mand vol verse groenten en een hart vol warmte!