Onder de Nederlandse zon, tussen de groene rijen, wacht een heerlijke ervaring op je: het zelf plukken van snijbonen! Met je vingers door het loof, op zoek naar die perfecte, knapperige peulen - er is iets onbeschrijfelijk ontspannends aan deze landelijke activiteit.

Neem je kinderen mee en maak er een speurtocht van, of nodig vrienden uit voor een gezellige middag tussen de planten. Het ritme van het plukken, het zachte ruisen van de bladeren, en de voldoening van een mand vol vers geplukte snijbonen maken dit tot een perfecte uitje voor iedereen.

Eenmaal thuis kun je direct aan de slag met je oogst. Snijbonen zijn veelzijdig en voedzaam! Hier zijn twee recepten om van te genieten:

Klassieke snijboonstoof met spek:

  • 500g verse snijbonen, in stukjes
  • 150g gerookt spek, in blokjes
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 2 aardappelen, in blokjes
  • Scheutje room
  • Peper en zout naar smaak

Fruit de spekjes en ui, voeg de snijbonen en aardappelen toe met een beetje water. Laat 20 minuten sudderen, roer de room erdoor en breng op smaak.

Oosterse snijbonen met gember:

  • 400g snijbonen
  • 2 teentjes knoflook
  • Stukje verse gember
  • 2 el sojasaus
  • 1 el honing
  • Sesamzaadjes

Roerbak de snijbonen met knoflook en gember, voeg sojasaus en honing toe. Bestrooi met sesamzaadjes voor het serveren.

De verse smaak van zelfgeplukte snijbonen is onvergelijkbaar met die uit de winkel. Het plukken zelf is een mindful moment in de natuur, weg van de drukte van alledag. Of je nu alleen gaat voor wat rust, of er een familie-uitje van maakt, het zelf plukken van snijbonen biedt een stukje authentieke verbinding met ons voedsel en de aarde waarop het groeit.