Een dagje sperziebonen plukken is een heerlijke buitenactiviteit die je terugbrengt naar de basis van ons voedsel. Terwijl je tussen de groene ranken loopt, voel je de zon op je huid en hoor je het zachte geritsel van de planten. Het is bijna meditatief om de lange, slanke peulen één voor één te selecteren en voorzichtig te plukken. Kinderen vinden het vaak geweldig om op ‘schattenjacht’ te gaan tussen de planten, op zoek naar de mooiste en grootste bonen. Met vrienden wordt het een gezellige bezigheid waarbij je al plukkend kunt bijpraten, en voor je het weet heb je een mand vol verse sperziebonen verzameld.
Eenmaal thuis kun je direct aan de slag met je oogst. Verse sperziebonen zijn veelzijdig in de keuken en behouden hun knapperigheid als je ze kort kookt of roerbakt.
Sperziebonen met spek en ui
- 500g verse sperziebonen
- 200g gerookt spek, in blokjes
- 2 uien, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- Peper en zout naar smaak
Kook de sperziebonen 5 minuten in gezouten water. Bak ondertussen het spek knapperig in een pan, voeg ui en knoflook toe en bak tot ze glazig zijn. Giet de bonen af en meng ze door het spek-ui mengsel. Even op smaak brengen en serveren!
Oosterse sperziebonensalade
- 400g sperziebonen, in stukjes
- 2 eetlepels sesamolie
- 1 rode peper, fijngesneden
- 2 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel honing
- Handje sesamzaadjes
Blancheer de boontjes kort zodat ze knapperig blijven. Meng de sesamolie, peper, sojasaus en honing tot een dressing. Giet over de afgekoelde boontjes en bestrooi met sesamzaadjes.
Je kunt ook een voorraad aanleggen door de bonen in te vriezen of te wecken. Zo geniet je nog maanden van je zelfgeplukte oogst en komt de herinnering aan die fijne plukdag steeds weer terug!