Ah, de eenvoudige vreugde van zelf spitskool plukken! Er gaat niets boven een middag op de boerderij, waar je tussen de rijen groene spitskoolplanten loopt en de perfecte exemplaren uitkiest. Het is een heerlijke activiteit voor het hele gezin - kinderen vinden het geweldig om de stevige koolkoppen te ontdekken tussen de grote bladeren, terwijl volwassenen kunnen genieten van de frisse buitenlucht en het rustgevende ritme van het oogsten.
Neem je vrienden mee voor een gezellig uitje en maak er een wedstrijdje van wie de mooiste spitskool kan vinden! De lichte, knapperige textuur van vers geplukte spitskool is onvergelijkbaar met wat je in de supermarkt vindt. Het samen plukken creëert bovendien waardevolle herinneringen en geeft voldoening die alleen van zelfgeplukte producten komt.
Eenmaal thuis met je oogst zijn de mogelijkheden eindeloos! Spitskool is veelzijdig in de keuken en behoudt zijn knapperigheid goed. Probeer deze recepten:
Romige Spitskoolsoep met Appel
- 1 middelgrote spitskool, fijngesneden
- 2 appels, in blokjes
- 1 ui, gesnipperd
- 2 aardappelen, in blokjes
- 1 liter groentebouillon
- 200ml room
- Boter, zout, peper en nootmuskaat
Fruit de ui in boter, voeg spitskool toe en stoof 5 minuten. Voeg appel, aardappel en bouillon toe, kook 20 minuten. Pureer, roer de room erdoor en breng op smaak.
Aziatische Spitskoolsalade
- 1/2 spitskool, in dunne reepjes
- 2 wortels, geraspt
- 4 lente-uitjes, fijngesneden
- Handvol koriander
- 50g geroosterde pinda’s
Dressing:
- 2 el rijstazijn
- 1 el sesamolie
- 1 el sojasaus
- 1 tl honing
- 1 teentje knoflook, geperst
Meng alle groenten, giet de dressing erover en garneer met pinda’s. Laat 30 minuten intrekken voor de beste smaak.
Spitskool is ook perfect voor een verfrissende Spitskool Gin Fizz:
- Sap van 1/4 spitskool (door sapcentrifuge)
- 40ml gin
- 15ml vlierbloesemlikeur
- 15ml citroensap
- 10ml suikersiroop
- Bruiswater
Shake alle ingrediënten behalve bruiswater met ijs, zeef in een glas met ijsblokjes en top af met bruiswater. Garneer met een dun spitskoolreepje.
Geniet van je zelfgeplukte oogst en de verbinding met de natuur die deze ervaring brengt!