Onder de warme zomerzon, tussen de groene ranken, wacht een kleurrijke schat op je: de tomaat! Een uitje naar een zelfpluktuin is een heerlijke manier om je dag door te brengen. Met je mandje in de hand, slenter je langs de rijen planten, op zoek naar die perfect rijpe, rode (of gele, of paarse!) vrucht. Het zachte gewicht van een verse tomaat in je handpalm voelt als een kleine overwinning.
Neem je kinderen mee en maak er een speurtocht van - wie vindt de grootste tomaat? Of ga met vrienden en geniet van het rustige gezelschap terwijl jullie samen plukken en dromen over de gerechten die jullie later zullen bereiden. Het is een ontspannende activiteit die je verbindt met de natuur én met elkaar.
Eenmaal thuis opent zich een wereld aan mogelijkheden. Verse tomaten zijn onverslaanbaar in een simpele salade, maar probeer ook eens deze recepten:
Zomerse Tomatensoep:
- 1 kg verse geplukte tomaten
- 2 uien, fijngesneden
- 2 teentjes knoflook
- 1 liter groentebouillon
- Verse basilicum
- Scheutje olijfolie
- Snufje suiker
Fruit de ui en knoflook in olijfolie. Voeg in stukken gesneden tomaten toe en laat 10 minuten sudderen. Giet de bouillon erbij en laat 20 minuten koken. Pureer de soep, voeg basilicum toe en breng op smaak.
Tomatentaart:
- Bladerdeeg
- 4-5 verschillende kleuren tomaten
- 100g geitenkaas
- 1 el honing
- Verse tijm
- Olijfolie
Bak het bladerdeeg 10 minuten voor. Leg in plakjes gesneden tomaten erop, verkruimel de geitenkaas erover, besprenkel met honing en tijm. Bak nog 15-20 minuten op 180°C.
Voor de liefhebbers van een verfrissend drankje, probeer deze Tomaten-Basilicum Cocktail:
- 60ml vodka
- 120ml tomatensap van verse tomaten
- 15ml limoensap
- 5-6 basilicumblaadjes
- IJsblokjes
- Snufje zout en peper
Muddle de basilicum in een shaker, voeg de overige ingrediënten toe met ijs, schud goed en serveer in een gekoeld glas met een basilicumblaadje als garnering.
Pluk, geniet, creëer - de eenvoudige vreugde van zelfgeplukte tomaten wacht op je!