Pluk je eigen uien: een heerlijke buitenactiviteit!

Er gaat niets boven het gevoel van verse uien uit de grond trekken op een zonnige dag. Het kraken van de aarde, de geur die vrijkomt en het gewicht van een perfect volgroeide ui in je hand - het is een ervaring die je moet meemaken! Neem je familie of vrienden mee naar een van de vele uienplukboerderijen in Nederland voor een gezellige dag in de buitenlucht.

Kinderen vinden het geweldig om op zoek te gaan naar de grootste ui, terwijl volwassenen kunnen genieten van de rust en het ritme van het oogsten. Vergeet niet een picknickmand mee te nemen voor een lekkere lunch tussen het plukken door!

Eenmaal thuis kun je je vers geplukte uien op talloze manieren gebruiken:

Uiensoep met kaascroutons

  • 6 grote uien, in dunne ringen
  • 2 eetlepels boter
  • 1 liter runderbouillon
  • 100 ml witte wijn
  • Stokbrood en geraspte Gruyère
  • Tijm en laurierblad
  • Zout en peper naar smaak

Karamelliseer de uien langzaam in boter (30-40 minuten), voeg bouillon en wijn toe, laat sudderen. Serveer met kaascroutons!

Uienconfituur

  • 1 kg rode uien, in halve ringen
  • 150 g bruine suiker
  • 100 ml balsamicoazijn
  • 50 ml rode wijn
  • Tijm, rozemarijn
  • Snufje zout

Karamelliseer de uien op laag vuur (45 min), voeg suiker en vloeistoffen toe, laat inkoken tot stroperig. Perfect bij kaasplankjes of gegrild vlees!

Probeer ook eens geroosterde uien uit de oven met honing en tijm, of maak zelf uienpickles voor bij je hamburger. De mogelijkheden zijn eindeloos, net zo veelzijdig als het plezier van het plukken zelf!