Herfst is de tijd voor walnoten plukken! Wandel door de boomgaard, luister naar het zachte gekraak onder je voeten en zoek naar de rijpe noten die al op de grond zijn gevallen. Met familie of vrienden wordt het een gezellige speurtocht - wie vindt de grootste walnoot? Kinderen vinden het geweldig om de groene bolsters te verzamelen en te ontdekken hoe de noot erin verstopt zit.

Eenmaal thuis kun je de walnoten laten drogen op een koele, droge plek. Na een paar weken zijn ze klaar om te kraken en te gebruiken in allerlei heerlijke gerechten. Bewaar ze in een luchtdichte pot en geniet er maandenlang van.

Walnotentaart met honing

  • 200g walnoten
  • 150g boter
  • 150g suiker
  • 3 eieren
  • 100g bloem
  • 2 el honing
  • Snufje zout

Maal de walnoten fijn, meng alle ingrediënten en bak 45 minuten op 175°C.

Pasta met walnoten-roomsaus

  • 400g pasta
  • 150g walnoten
  • 200ml room
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • Parmezaanse kaas
  • Verse peterselie

Fruit de ui en knoflook, voeg room en gehakte walnoten toe, laat indikken en serveer over pasta.

Walnoten-cocktail Meng 40ml walnotenlikeur, 20ml vodka, 15ml ahornsiroop en een scheutje room in een shaker met ijs. Garneer met een walnoot en wat nootmuskaat.

De lege walnotendoppen? Gebruik ze als natuurlijke kaarsenhouders voor een sfeervol herfstdiner of verf ze voor unieke kerstboomversiering. Zo geniet je optimaal van je zelfgeplukte oogst!