Onder de stralende zon, met een mandje in de hand, is er weinig zo bevredigend als het plukken van wijnruit op een van de vele zelfplukboerderijen in Nederland. De geur van deze kruidachtige plant vult de lucht terwijl je tussen de rijen doorloopt, op zoek naar de perfecte blaadjes. Neem je kinderen mee en laat ze ontdekken hoe deze bijzondere plant eruitziet, of maak er een gezellig uitje van met vrienden, afgesloten met een picknick tussen de velden.

Eenmaal thuis kun je wijnruit op verschillende manieren gebruiken. De bittere smaak maakt het een interessante toevoeging aan gerechten, maar gebruik het met mate vanwege de sterke smaak.

Wijnruit-thee:

  • Laat 1-2 verse blaadjes trekken in heet water
  • Voeg honing toe voor zoetheid
  • Een schijfje citroen geeft een frisse twist

Voor een feestelijke touch kun je wijnruit gebruiken in een verfrissende cocktail:

Wijnruit Gin Fizz:

  • 50ml gin
  • 15ml citroensap
  • 10ml suikersiroop
  • 1 wijnruitblaadje (licht gekneusd)
  • Bruiswater
  • IJsblokjes
  • Garneer met een extra blaadje

Wijnruit is ook prachtig in bloemstukken, waar de blauwgroene kleur mooi contrasteert met felgekleurde bloemen. Combineer het met zomerbloemen voor een rustiek boeket, of gebruik enkele takjes in een minimalistisch arrangement voor een subtiel accent op je eettafel.

Vergeet niet dat een dagje wijnruit plukken niet alleen een leuke activiteit is, maar ook een kans om meer te leren over deze historische plant die al eeuwenlang wordt gebruikt in keukens en tuinen door heel Europa!