Er is iets magisch aan het plukken van je eigen witte kool op een van de vele zelfplukboerderijen in Nederland. De frisse buitenlucht, het gevoel van verbinding met de aarde, en de voldoening van het oogsten van je eigen voedsel maken het een geweldige ervaring.

Wandel tussen de rijen koolplanten met vrienden of familie en kies samen de perfecte kool uit. Kinderen vinden het vaak fascinerend om te zien hoe deze grote, ronde groente groeit, en het is een leuke manier om hen te leren over waar ons voedsel vandaan komt. De stevige ‘plok’ wanneer je een rijpe kool van de stengel snijdt, geeft een onmiskenbaar gevoel van prestatie!

Eenmaal thuis biedt witte kool eindeloze mogelijkheden in de keuken:

Hollandse zuurkool:

  • 1 witte kool, fijngesneden
  • 2 eetlepels zeezout
  • 1 eetlepel karwijzaad
  • 1 laurierblad
  • Fermenteer in een grote pot gedurende 2-4 weken

Knapperige koolsalade:

  • ½ witte kool, dun gesneden
  • 2 wortels, geraspt
  • 3 eetlepels mayonaise
  • 1 eetlepel appelazijn
  • Snufje suiker en zout
  • Meng alles en laat een uurtje rusten voor serveren

Witte kool kan ook worden gebruikt in een verrassende cocktail! Probeer eens een Koolkomkommer Cooler:

  • 30ml gin
  • 15ml vers koolsap (uit de sapcentrifuge)
  • 15ml komkommersap
  • 10ml limoensap
  • 10ml suikersiroop
  • Tonic water
  • IJsblokjes en een schijfje komkommer ter garnering

Het samen plukken van witte kool creëert herinneringen die lang blijven hangen, en de smaak van je zelfgeplukte oogst is onvergelijkbaar met wat je in de winkel vindt!