Een dagje uit naar een pluktuin voor wortels is een fantastische ervaring! Het geeft zo’n voldoening om tussen de groene rijen te lopen en zelf die knapperige, oranje schatten uit de aarde te trekken. Kinderen vinden het geweldig om te ontdekken hoe wortels eigenlijk groeien – die opwinding in hun ogen wanneer ze voor het eerst een wortel uit de grond trekken is onbetaalbaar!
Neem je vrienden of familie mee en maak er een gezellige middag van. Samen zoeken naar de mooiste exemplaren, lachen om de vreemde vormen die je soms tegenkomt, en ondertussen genieten van de frisse buitenlucht. Het is niet alleen leuk, maar ook ontspannend om even weg te zijn van schermen en drukte.
Eenmaal thuis kun je met je vers geplukte wortels allerlei heerlijkheden maken:
Recepten:
Wortelsoep met gember en kokos
- 500g wortels, geschild en in stukjes
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 stuk gember (3 cm), geraspt
- 400ml kokosmelk
- 750ml groentebouillon
- Snufje komijn en koriander
- Verse peterselie om te garneren
Worteltaart met roomkaasglazuur
- 300g geraspte wortels
- 250g bloem
- 200g bruine suiker
- 3 eieren
- 150ml zonnebloemolie
- 1 tl kaneel, 1/2 tl nootmuskaat
- Voor glazuur: 200g roomkaas, 100g poedersuiker, citroenrasp
Wortels zijn ook perfect voor een verfrissende cocktail! Probeer deze Wortel-Gember Mule:
- 50ml wodka
- 15ml vers wortelsap
- 15ml gembersiroop
- Sap van halve limoen
- Aanvullen met gingerbeer
- IJsblokjes en een takje munt
Zo transformeer je een simpele plukervaring tot een culinair avontuur. Geniet van het hele proces, van het plukken in de volle grond tot het serveren van je zelfgemaakte creaties!