Zoete bataat plukken: een heerlijk avontuur!
Er is iets magisch aan het zelf plukken van zoete bataat op een van de vele plukboerderijen in Nederland. Met je handen in de aarde, op zoek naar die perfecte knollen, terwijl de frisse buitenlucht je omringt. Het is een geweldige activiteit om samen met vrienden of familie te doen - kinderen vinden het geweldig om op ‘schattenjacht’ te gaan en de verborgen bataten te ontdekken!
Wanneer je met een groepje gaat, maak er een klein spelletje van: wie vindt de grootste bataat? Of misschien de meest bijzonder gevormde? De lachsalvo’s en uitroepen van verrassing maken de ervaring nog leuker. En na afloop, met je mand vol zelfgeplukte schatten, is er die voldoening die alleen komt van iets wat je zelf hebt geoogst.
Eenmaal thuis kun je je zoete bataten op talloze manieren gebruiken. Ze zijn niet alleen voedzaam maar ook veelzijdig in de keuken!
Recept 1: Geroosterde zoete bataat met honing en tijm
- Schil de bataten en snijd in blokjes
- Meng met olijfolie, verse tijm, zout en peper
- Rooster 25-30 minuten in de oven op 200°C
- Druppel er wat honing over voor het serveren
Recept 2: Romige zoete bataat-kokossoep
- Fruit ui en knoflook in een pan
- Voeg in blokjes gesneden zoete bataat toe
- Giet er kokosmelk en groentebouillon bij
- Laat 20 minuten sudderen en pureer glad
- Garneer met koriander en geroosterde pompoenpitten
Voor een verrassende borrelvariant, probeer eens zoete bataat-chips! Snijd ze haarfijn, besprenkel met olijfolie en zeezout, en bak ze krokant in de oven.
Dus trek je laarzen aan, pak een mand, en ga op zoek naar deze oranje schatten. Het plukken is net zo leuk als het eten!