Onder de zomerzon, tussen de groene velden, wacht een bijzondere ervaring op je: het zelf plukken van zomerpostelein! Deze sappige, lichtgroene bladgroente is een ware schat voor culinaire avonturiers. Met je vingers door de zachte blaadjes gaan terwijl je de beste exemplaren uitkiest, geeft een onverwacht gevoel van verbinding met de natuur.
Neem je kinderen mee en maak er een speelse ontdekkingstocht van! Ze zullen versteld staan van de kleine, vlezige blaadjes die zo anders aanvoelen dan de groenten uit de supermarkt. Of plan een uitje met vrienden - een mandje zomerpostelein plukken en daarna samen koken schept een band die blijft.
Eenmaal thuis kun je deze veelzijdige groente op talloze manieren gebruiken:
Rauw is zomerpostelein heerlijk in salades, met zijn licht zurige, frisse smaak die doet denken aan spinazie maar met een eigen karakter. Probeer het eens met wat citroensap, olijfolie en zeezout - eenvoudig maar verrukkelijk!
Recept: Zomerpostelein-aardappelsalade
- 400g gekookte krieltjes
- 2 handen zomerpostelein, gewassen
- 1 rode ui, fijngesneden
- 2 el kappertjes
- Dressing van yoghurt, mosterd en dille
- Meng alles voorzichtig en laat 30 minuten intrekken
Recept: Gebakken zomerpostelein met knoflook
- 250g zomerpostelein
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- Scheutje witte wijn
- Snufje nootmuskaat
- Bak de knoflook in olijfolie, voeg de postelein toe en roerbak 2-3 minuten
- Blus af met wijn en laat nog even sudderen
Voor de liefhebbers van verfrissende drankjes is er de Postelein Cooler:
- Handvol zomerpostelein
- 50ml gin
- 15ml vlierbloesemlikeur
- Tonic water
- Komkommerschijfjes
- Stamp de postelein licht, schud met gin en likeur, giet in een glas met ijs en vul aan met tonic
Het plukken van zomerpostelein is meer dan alleen voedsel verzamelen - het is een moment van rust, een herinnering aan de eenvoudige genoegens van het leven. Dus trek je laarzen aan, pak je mandje, en geniet van deze kleine groene schat die de Nederlandse zomer te bieden heeft!